torstai 4. elokuuta 2022

IHANA SAARISTOLAISVOILEIPÄKAKKU

Hei taas  ♥︎

Meillä juhlittiin heinäkuussa S:n syntymäpäivien lisäksi myös kissojen 7-vuotissyntymäpäiviä. Tämä on ollut mielestäni ihan kiva tapa, sillä poikien juhlat osuvat tasan 6 kuukauden päähän omista syntymäpäivistäni ja voidaan näin ollen juhlia aina vähintään kaksi kertaa vuodessa. (Sama päivänä toki juhlistettiin myös mun poikaystävän kissan adoption vuosipäivää eli juhlalle oli aihetta kolminkertaisesti!) Syntymäpäiväkakku ei ollut tänä vuonna poikkeuksellisesti makea täytekakku – vaan päädyin valmistamaan meille älyttömän herkullinen voileipäkakun saaristolaisleivästä ja kylmäsavulohesta.  

Inspiraatio kakkuun syntyi jo kesäkuun puolella, kun maistettiin samankaltaista herkkua ystävien lapsen nimiäisjuhlissa. Tutkin muutamaa erilaista reseptiä netin puolella mutta lopulta päädyin toteuttamaan kakun hyvin paljon kokeilun ja mutu-tuntuman pohjalta. Täytteeseen paljon tuorejuustoa ja hapanta ranskankermaa, reippaasti lohta sekä tuoretta tilliä = mikä voisi mennä vikaan? Monessa ohjeessa liivate oltiin jätetty kakusta kokonaan pois mutta itse päädyin laittamaan täytteeseen yhden liivatelehden ihan varmuuden vuoksi. Kakun koostumus oli muuten ihan täydellinen!

SAARISTOLAISVOILEIPÄKAKKU (Ø 16–20 cm)

pohja:

300g saaristolaisleipää

75g margariinia


täyte (lohi):

400g maustamatonta tuorejuustoa

75g ranskankermaa

200g kylmäsavulohta

1 punasipuli

1/2 tl suolaa

1/2 tl sitruunapippuria

1/2 ruukku hienonnettua tilliä

1 liivatelehti

2 rkl sitruunamehua


koristeeksi:

100g kylmäsavulohta

tuoretta kurkkua

yrttejä tai salaattia

unikonsiemeniä

VALMISTA VOILEIPÄKAKKU NÄIN:


1. Murusta saaristolaisleipä hienoksi muruksi (onnistuu hyvin käsin!) ja sulata margariini mikrossa. Sekoita rasva leivänmuruihin ja painele 1/3 seoksesta leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.

2. Valmista lohitäyte. Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Sekoita kulhossa tuorejuusto ja ranskankerma. Kuori ja kuutioi punasipuli pieneksi. Hienonna lohi terävällä veitsellä. Hienonna myös tuore tilli. Kääntele sipuli, lohi ja tilli täytteeseen ja mausta suolalla sekä sitruunapippurilla. Kuumenna sitruunamehu mikrossa ja liota kuivaksi puristettu liivatelehti mehuun. Sekoita huolellisesti täytteeseen.

3. Lusikoi 1/2 täytteestä pohjan päälle ja tasoita. Lisää täytteen päälle loput pohjan murusta tasaiseksi kerrokseksi. Lusikoi pinnalle loppu täyte ja tasoita siistiksi. Nosta jääkaappiin vähintään 2 tunniksi.

4. Irrota kakku varovasti irtopohjavuoasta. Rullaa lohiviipaleet ruusuiksi. Veistä kurkusta ohuita viipaleita esim. juustohöylällä ja pyöritä rulliksi. Koristele kakku rullilla, tuoreilla yrteillä (tai salaatilla) ja ripottele pinnalle hieman unikonsiemenillä.

Oletko sä kokeillut saaristolaisleipää voileipäkakun pohjana?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥