torstai 4. huhtikuuta 2019

RAKKAITA (KIRJA)MUISTOJA


"Pienenä kirjastobussi pysähtyi ihan meidän kodin lähellä ja se oli parasta ikinä. Kirjastoon pääseminen oli siihen aikaa harvinaista herkkua, joten kotona olleet kirjat oli luettu jo monta kertaa läpi. Bussissa oli muuten aina reilu valikoima lasten kirjoja."


"Äiti oli kerännyt omassa lapsuudessaan itselleen lähes koko Tiina-kirjasarjan ja muistan, kuinka kuolasin niiden lukemisen perään. Äiti ei kuitenkaan luottanut muhun täysin, joten sain luettavaksi aina kirjan kerrallaan ja seuraavan vasta, kun palautin edellisen ehjänä omalle paikalleen."


"Meidän kotiin hankittiin suuri tilanjakaja / kirjahylly, johon äiti laittoi myös pienen tilan omille lapsuuden kirjoilleen. Näitä kirjoja pystyi "lainaamaan" kirjoittamalla nimensä ylös hyllystä löytyneeseen lainausvihkoon, johon myös merkittiin milloin kirjan oli tuonut takaisin."


"Se, kun mentiin yhdessä luokan kanssa ala-asteella kaupungin kirjastoon ja jokaiselle hankittiin ihan oma kirjastokortti. Muistan kuinka tärkeältä tuntui, että pystyin itse lainaamaan kirjani ja sain kirjoittaa oman nimeni kortin takapuolelle."


"Ensimmäinen kerta, kun nappasin kirjaston hyllystä Harry Potter ja Viisasten kivi -teoksen. Siitä alkoi koko ikäni kestänyt rakkaus J.K.Rowlingia ja muuta fantasiaa kohtaan."


"Ne kerrat, kun saavuin kotiin myöhässä koulun jälkeen, koska olin tehnyt koukkauksen kirjastoon katsomaan, mitä uusia kirjoja hyllyihin oli ilmestynyt. Välillä nämä "pikaiset" vierailut venyivät useamman tunnin mittaisiksi ja välissä haettiin pussi irtokarkkeja viereisestä kaupasta."


"Kyynelistä sumentuvat silmät, jotka keskeyttävät lukemisen siksi aikaa, kun etsit hulluna nenäliinaa. Lukeminen jatkuu sitten nenäliina silmissä kiinni, kunnes kirja loppuu tai et enää henkisesti kestä yhtään enempää sivuja."


"Monet pyöräillyt kilometrit, kun polkupyörän etukorissa ja selkärepussa oli niin paljon kirjoja, etten jaksanut polkea kotimatkan pitkää ylämäkeä ylös asti. Oli pakko hypätä pois satulasta ja taluttaa pyörä ylös asti sillä aikaa kun muut pyyhälsivät ohitse."


"Se ylpeyden fiilis, kun sain luettua ensimmäisen kirjani englanniksi."


"Ne kirjat, jotka tuntuvat sisältävän palan sinua itseäsi ja kokoavat omat ajatuksesi musteeksi paperille. Ja ne kerrat, kun kirjan henkilö tai tarina on niin samaistuttava, että huomaat uppoavasi täysillä mukaan tarinaan."


"Ikuisuudelta tuntuvat sekunnit, kun pidätät huomaamattasi henkeä kirjan henkilön puolesta. Ja sitä seuraava tunne, kun osoittautuu, että ehkä kaikki tuleekin kääntymään parhain päin."


"Kellon viisarit lähestymässä neljää kesäyöllä mutta teidän huoneessa on vielä lukuvalot päällä, sillä kumpikaan ei suostu laskemaan kirjaansa alas yöpöydälle ja sammuttamaan valoja. Tästä on jossain vaiheessa jo kehkeytynyt psykologinen peli siitä, kuka on heikompi ja luovuttaa kesken kirjan."


#kirjamuistoja #lukeminen #lukutoukka #readmore #booklovers

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥