sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

PIENI MATKAOPAS: MILANO


Yllä olevaa kuvaa ottaessani en olisi osannut kuvitella, kuinka nopeasti vaihto menikään.

Nyt olen ollut kotona Suomessa jo reilun viikon mutta kaikki tuntuu vielä hieman vieraalta. :--D Katsotaan kaunko menee, että alan muistaa missä tavarat ovat kotona tai mistä lähikaupan hyllystä löydän kananmunat! (Oli meinaan aika kauppareissu, vaikka kauppa olikin pysynyt ihan ennallaan.) Olen parhaillaan käymässä kotona, sillä tulin hakemaan kissat mukaani Kouvolaan. Oli muuten ihanaa nähdä pojat taas kunnolla ja tällä kertaa ollaankin yhdessä pidemmän aikaa. ♥︎

Tänään ei ole enää erityisempää ohjelmaa, sillä käytiin viemässä mun veli takaisin kotiinsa – ja nyt ajateltiin ottaa pienet iltapäivätorkut. Illalla täytyy vielä käydä läpi Kouvolaan mukaan lähtevät tavarat. Huomenna edessä on aikainen herätys, että ehditään ajoissa Kouvolaan ja äiti kerkeää ajaa vielä takaisin kotiin illaksi.

Eli tällä kertaa ei sen kummempia kuulumisia mun elämään.

Eiköhän siis siirrytä vähän kiinnostavampaan aiheeseen kuten viime päivinä kokoamaani Milanon pieneen matkaoppaaseen, josta löytyy paljon vinkkejä Milanoon matkustavalle. Keräsin tähän postaukseen niin kaupungin nähtävyyksiä, neuvoja keskustassa liikkumiseen, loistavia sovelluksia kuin myös vinkkejä ruokailuun.


Castello Sforzesco || Duomo || Santa Maria delle Grazie

Tärkeimmät nähtävyydet:

Duomo di MilanoKaupungin tärkein nähtävyys Milanon tuomiokirkko sijaitsee aivan kaupungin sydämessä ja on todella suosittu turistinähtävyys. Kirkkoon on usein pitkät jonot ja näköalatasanne on suosittu varsinkin kauniilla säällä.

Galleria Vittorio Emmanuele IIDuomo vieressä oleva upea lasikattoinen kauppakeskus, josta löydät useiden huippumerkkien kuten Pradan, Guccin ja Louis Vuittonin liikkeet.

Palazzo RealeMilanon kuninkaallinen palatsi toimii nykyään museona ja näyttelytilana.

Parco SempioneYksi kaupungin monista puistoista muistuttaa pienemmässä koossa Lontoon Hyde Park -puistoa. Puisto on suosittu kaikenikäisten parissa ja siellä tapaa muun muassa paljon paikallisia ja koiran ulkoiluttajia.

Arc delle PaceParco Sempionen pohjoispuolelta löytyvä valkoinen rauhankaari.

Santa Maria delle GrazieKirkon erillisessä osassa on mahdollista vierailla ja nähdä Leonardo da Vincin Viimeinen ehdollinen -seinämaalauksen! Lippujen ostaminen etukäteen museon sivuilta kannaattaa, sillä maalausta pääsee ihailemaan vain pieni ryhmä kerrallaan 20 minuutin ajaksi.

CityLife || Arc delle Pace || Navigli

Castello SforniscoVanha mutta hienosti säilynyt linnoitus vanhan keskustan ja Parco Sempionen välissä. Alueella on usein paljon turisteja ja kaupustelijoita.

CityLifeVastavalmistunut alue hieman keskustan ulkonpuolella. Alueella on upea moderni ostoskeskus sekä suosittujen arkkitehtien suunnittelemat pilvenpiirtäjät ja asuinkompleksit.

NavigliKaupungin eteläpuolella sijaitseva alue, joka tunnetaan erityisesti illanviettopaikkana. Kahden kanaalin varrelta löytyy monia loistavia drinkki- ja ruokapaikkoja!

Teatro alla ScalaHieman mitään sanomaton ulkopuoleltaan mutta jos sinulla on mahdollisuus saada liput illan oopperaan niin suosittelen! Oopperan sisäpuoli on henkeäsalpaavan upea.

MUDEC – Modernin nykytaiteen museo on rakennettu vanhan tehdasrakennuksen sisälle. Kiinnostavien näyttelyiden lisäksi myös rakennuksen oma arkkitehtuuri miellyttää silmää.

Fondazione PradaPradan ylläpitämä muutama vuosi sitten valmistunut museo / näyttelytila on rakennettu vanhaan tislaamoon olemassa olevia historiallisia rakennuksia kunnioittaen. Pelkkä museo itsessään on jo vierailun arvoinen.

Insider tip:

Torre BiancaEiffel-tornin paikallinen "kopio" löytyy Parco Sempionessa ja tornin näköalatasanteelle pääsee hissillä pientä maksua vastaan. Hyvällä säällä täältä on hyvät näkymät Milanon kaupunkiin eikä jonoa useinkaan ole.


Liikkuminen kaupungissa:

Metro – Milanon metrolla on neljä eri linjaa, jotka kattavat hyvän osan kaupungista. Metro on varsin helppo käyttää, kunhan muistaa, että lipulla pääsee vain kerran metroalueelle. (Vaihtaminen pitää siis suorittaa samalla asemalla.)

Bussit & Raitiovaunut – Kaupungin alueilla, joilla metro ei kulje, on loistava julkisen liikenteen verkosto, joka kulkee varsin lyhyellä aikavälillä. Lisäksi paikallisliikenteen kertalippu maksaa vain 1,50 € ja oikeuttaa kulkemiseen 1,5h ajan. Muista leimata lippu noustessasi bussiin / raitionaunuun!

Kävely – Kaupungin keskustassa kävely on paras tapa liikkua ja muutenkin suurin osa nähtävyyksistä on kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Tavallisesti mä kävelen suurimman osan matkoista täällä, sillä bussit kulkevat välillä turhan pitkiä kiertoreittejä eli olen perillä usein nopeammin kävellen.


Insider tip:

ATM App – Paikallisliikenteen sovellut, josta löytyy reittiopas, reittikartat, tietoa liikenteestä sekä mahdollisuus ostaa matkalippuja suoraan kännykkään PayPalin avulla. Mun mielestä ihan erinomainen sovellus, joka on todella kätevä Milanossa liikkuvalle.

Lippujen hankkiminen – Lippuja on saatavilla useista paikoista, mm. kahviloista ja tupakkakaupoista. Oon kuitenkin todennut, että helpointa on ostaa lippuja valmiiksi lompakkoon metron lippuautomaateista. Esim. 10 matkan lippu on huippuhyvä idea!

OTTO
Instagram inspiration:

OTTO – Kahvila Chinatownin alueella. Hyvän ilmapiirin ja edullisen kahvin lisäksi kahvilan sisustus ihastuttaa vehreydellään. Kahvilan takaseinältä löytyykin suuri viherseinä, joka on kuin luotu kuvaan poseeraamista varten.

Porta Venezian metroasema – Metroaseman seinät on maalattu sateenkaaren väreillä osoittamaan tukea LGBT-yhteisön puolesta. Tämä on siis oivallinen paikka napata kuva reissusta!

Urban Outfitters – Keskustan liikkeen yläkerrat (kasvit + kodin sisustus) ovat kuin suoraan instagramin sisustusaiheiselta sivulta.

Via Colombo

Insider tip:

Via Colombo – Mun kämpän lähellä sijainnut katu oli mun ehdoton lemppari koko kaupungissa sen värikkäiden talojen vuoksi. ♥︎ Näistä saa todella kivan taustan esim. selfielle!


Ruoka ja juoma:

Aperitivo – Erityisesti Milanon alueella suosittu "illanviettotapa". Useat ravintolat tarjoavat iltaisin (yleensä kuuden jälkeen) kaikki drinkit tietyllä hinnalla (6–10 €), johon sisältyy paikasta riippuen joko buffet tai pöytään tuotu annos suolaista naposteltavaa kuten sipsejä, leikkeleitä, leipää, hedelmiä, leikkeileitä, oliiveja, juustoa ja kapriksia.

Piadine – Tyhjän, ohuen pizzapohjan sisään laitetaan valittuja täytteitä, pohja taitetaan puoliksi ja lämmitetään. Täydellinen välipala tai lounas, joka on helppo syödä liikkeellä ollessa. Mun suosikkitäytteet ovat tonnikala, mozzarella, tomaatti, majoneesi sekä oregano. ♥︎

Pizzapalat mukaan – Milanossa tyypillinen pizza muistuttaa hyvin paljon meidän tuntemaamme pannupizzaa – paksu ja kuohkea pohja sekä reilusti täytteitä.

Gelato – Italialainen jäätelö on koostumukseltaan pehmeämpää ja raskaampaa kuin suomalainen jäätelö. Jos et ole koskaan maistanut gelatoa, niin suosittelen ehdottomasti! Kaupungista löytyy useita gelaterioita mutta itse tykkään erityisesti GROM-ketjun tarjoamasta jäätelöstä.


Insider tip:

GLOVO App – Paras kaupungin ruoantilauspalveluista. Suuri valikoima ravintoloita, joista valita ja kuljetusmaksu vaihtelee 1,90 – 5,20 € ravintolan etäisyydestä riippuen.

Varaus (suosittuihin) ravintoloihin – Paikalliset syövät itsekin usein ulkona, joten erityisesti viikonloppuisin kannattaa varata illallispaikka etukäteen, sillä illalla jokainen paikka on lähes tulkoon ääriään täynnä. Muutenkin hyvin suosittuihin paikkoihin pitää olla jonottamassa jo ajoissa, jos varaaminen ei onnistu.


Lähistöllä:

Lago di Como – Comon kaupunki ihastuttaa varsinkin aurinkoisella säällä ja junamatka kestää alle tunnin Milanon päärautatieasemalta. (Lue postaus täältä.)

Lago di Garda – Suosittu turistikohde sijaitsee noin kahden tunnin junamatkan päässä. (Lue postaus täältä.)

Torino – Historiallinen kaupunki on suoran junayhteyden päässä ja tarjoaa mielenkiintoinen kohteen päiväretkelle! (Lue postaus täältä.)

Pisa – Muutaman tunnin suoran junamatkan päästä löytyy Pisan kaupunki ja kuuluisia Kalteva Torni. (Lue postaus täältä.)

Cinque Terre – Hieman pidemmän matkan päästä löytyvät viisi Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvaa rannikkokylää. Upeat maisemat ovat ehdottomasti matkan arvoisia! ♥︎ (Lue postaus täältä.)

Monza – Lombardian kolmanneksi suurin kaupunki on erityisen kuuluisia moottoriradastaan, jolla ajetaan mm. F1-osakilpailuja. Kaupungilla on paljon muutakin mielenkiintoista tarjottavaa.


Insider tip:

Junayhteydet Keski-Eurooppaan – Milano ja sen lähikaupunkien juna-asemat tarjoavat useita reittejä Keski-Eurooppaan. Esim. suora junareitti Alppien läpi Sveitsiin tai Itävaltaan, Ranskaan, Saksaan tai Alankomaihin. Liittymällä junayhtiön asiakasohjelmaan ja hankkimalla liput ajoissa voit saada matkat todella edulliseen hintaan!


KURKISTA MYÖS NÄMÄ:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥