sunnuntai 6. tammikuuta 2019

KUINKA KOMPENSOIN LENTÄMISTÄ?


Tasan kymmenen. Se maaginen lukumäärä, joka kertoo, montako kertaa istuin viime vuonna lentokoneessa. (Eikä tähän lasketa edes viime viikon paluulentoa Milanoon.) Tuo määrä kuulostaa munkin korvaan jo suurelta – vaikka ensin ajattelin, etten edes matkustellut niin paljoa vuoden aikana... Mihin tuo luku sitten liittyy?

Tänään ajattelin vihdoin kirjoittaa mun mieltä paljon viime aikoina vaivanneesta asiasta, joka muutenkin on ollut paljon esillä. Nimittäin ilmastonmuutoksen ehkäisystä ja juurikin lentämisen näkökulmasta. Moni on kirjoitellut omia ajatuksiaan aiheeseen liittyen, laskenut hiilijalanjälkeä, kirjoittanut kulutuksen vähentämisestä ja siitä, kuinka on ostanut palan ikimetsää. Ehkä olisi siis aika avata vähän myös mun omia ajatuksia tästä aiheesta – varsinkin nyt kun asun täällä Milanossa, josta olisi mahtavat yhteydet kaikkialle maailmaan.

Matkustaminen on yksi mun suurimpia rakkauden kohteita ja saatan olla hieman itsekäs sanoessani, etten ole läheskään valmis luopumaan lentämisestä.  Sen sijaan voisin hyvinkin kuvitella vähentäväni lentämistä ja matkustavani enemmän esimerkiksi junalla, jos se vain olisi tulevaisuudess yhtä helppoa ja edullista kuin lentäminen on nyt. Totuushan on, että meiltä Suomesta on erittäin rajattu junaliikenne ulkomaille. Koska lentäminen on matkustamisen kannalta aika välttämätöntä niin yritän huomioida ympäristön muissa arjen valinnoissani. Tällä hetkellä mulla on tiedossa jo viisi lentoa tulevalle vuodelle, joten olisi kiva kuulla myös teidän ehdotuksia kotimaan reissujen suhteen!

Listasin ylös näitä (pieniä mutta merkittäviä) tapoja, joilla kaikki voivat vähentää omaa vaikutustaan ympäristöön. ♥︎


1) Ei muovipusseille ja -pakkauksille.  

Siis yksinkertaisesti ruokakauppaan mennessä otan mukaan oman kangaskassin. Kaupassa valitsen useat kasvikset samaan (bio)pussiin ja yritän vältellä muoviin pakattuja tuotteita. Esimerkiksi maidon ostan mieluummin kartonki- kuin muovipullossa.

2) Liikun mahdollisimman paljon jalkaisin tai käytän julkista liikennettä. 

Mulla ei ole mitään tarvetta omalle autolle täällä Milanossa tai Helsingissä. Kouvolassakin muutaman kilometrin matka taittuu nopeasti pyörällä tai jalan. Talvella kouluun pääsee ihan kätevästi bussillakin tai kimppakyydillä lähellä asuvan luokkakaverin kanssa.

3) Kaikki irti kierrätyksestä.

Tällä hetkellä kierrätän niin paperin, kartongin, muovin, lasin, metallin kuin biojätteet – sekajätettä jää jäljelle siis häviävän vähän. Vaikka kaikkia kierrätyspisteitä ei löydykään oman talon jätekatoksesta on niitä usein esimerkiksi lähikauppojen luona. Keväällä olisi tarkoitus käydä läpi mun vaatekaappi ja viedä käyttämättömäksi jääneitä vaatteita kirpputorille.

4) Vaatteiden paikkaaminen ja käytettynä hankkiminen.

Olemassa olevia vaatteita ei kannata heittää pois parin reiän tai purkautuvan sauman takia. Jos ompeleminen ei ole sun vahvuus niin kannattaa kysellä jos joku kaveri olisi valmis tekemään palveluksen! Lisäksi kirppareilta löytyy nykyään paljon kivoja juttuja jopa ihan uuden veroisena.

5) Lihan syöminen merkittävä vähentäminen.  

Edellisen kolmen kuukauden aikana täällä Milanossa en ostanut lihaa kuin yhden ainoan kerran kaupasta. Ulkona syömisessäkin lihan rajautui pariin pekoniviipaleeseen. Mun ruokavalio on muuttunut siis hyvin vahvasti kasvispainotteiseksi, mikä tekee hyvää ympäristölle (ja eläimille).

6) Valitsen mahdollisimman usein kotimaisen tuotteen.

Edellisiin kasviksiin liittyen – kannattaa tutkailla kuinka kaukaa vihannekset ovat tulleet. Vaikka usein menenkin vihannesosastolla hintojen perässä niin pyrin kuitenkin valitsemaan läheltä saapuvia tuotteita. Esimerkiksi Suomessa kotimaisten ja espanjalaisten tomaattien välillä on talvella selkeä hinta ero mutta niin on tomaattien kulkemassa matkassakin. Täällä Milanossa eri kaupungin osissa järjestetään tiettyinä päivinä markkinoita, jolloin kasvattajat myyvät suoraan tuotteitaan. ♥︎

7) Ei turhille ostoksille.

Henkilökohtaisesti ajattelen että "less is more" ja kaikenlainen ylimääräinen tavara saa mun verenpaineen kohoamaan. Siksi välttelenkin turhia ostoksia niin vaate- kuin tavarakaupoissa. Sisustajana yksi mua eniten ärsyttäviä asioita ovat turhat koriste-esineet, joilla ei ole mitään muuta funktiota kuin näyttää kauniilta.

8) Lähimatkailu.

Tähän olisi kiva panostaa enemmän tänä vuonna! Viime kesänä oltiin tosiaan suunniteltu mun kaverin kanssa reissua Repoveden kansallispuistoon mutta valitettavasti puiston riippusilta rikkoutui juuri edellisellä viikolla ja meidän suunnitelmat menivät jäihin. Kuitenkin olisi kiva tutustua paremmin koti-Suomen matkailukohteisiin – tietenkin mieluiten junan tai bussin avulla!


Näihin voisin panostaa vielä enemmän:

+ Enemmän hyötyä kirjastosta.

Mun tulee ostettua jonkin verran kirjoja, sillä ne kuuluvat harvoin kirjastojen listoille. Toki voisin laittaa kirjastolle toiveita tiettyjen kirjojen hankinnasta tai lähteä tutustumaan heidän valikoimiinsa tarkemmin. Kuitenkin nämä kirjat päätyvät usein lainaan myös muutamille kavereille, joten yhdestä kirjasta pääsee nauttimaan parhaillaan viisikin tyyppiä!

+ Luonnonsuojelu ja hyväntekeväisyys.

Opiskelijana kuukausilahjoittaminen tuntuu vielä vähän kaukaiselta ajatukselta mutta on muitakin mahdollisuuksia auttaa. Esimerkiksi pari iltapäivää feissarina tai nimen kirjoittaminen tärkeään vetoomukseen ovat jo hyvä askel auttamiseen.

+ Kavereiden kesken lainaaminen.

Kirjojen lisäksi kavereiden kesken voisi lainata paljon muutakin. Erityisesti sellaisia tavaroita, joita ei käytetä usein olisi järkevää kysyä ensin lainaan. Esimerkiksi kahvinkeitin juhlia varten, vohvelirauta, kiharrin ja muut kodin pienkoneet löytyvät varmaan joltakin ystävältä. Ja jos satutte olemaan samaa kokoa niin toisen vaatekaapista saattaa löytyä kivoja vaatteita! Mikä parasta lainan jälkeen tuntuu, kun saisi kokonaan uusia vaatteita. :--D


// Millaisia ajatuksia lentäminen, ympäristö ja kuluttaminen on herättänyt teissä?

2 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoinen postaus! Itselläni olisi rutkasti parannettavaa kierrättämisessä, sillä tällä hetkellä kierrätän oikeastaan erikseen vain palavat ja biojätteet. Tosin esimerkiksi lasipurkit menevät tietenkin omaan roskikseensa. Nämä ovat sellaisia juttuja, mitä moni voi helposti toteuttaa!

  https://www.stoori.fi/mahdollisesti-ehka/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että postaus laittoi sut pohtimaan omaa kierrättämistä! :) Tsemppiä sinne ja otetaan kaikki pieniä askelia kerrallaan.

   Poista

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥