lauantai 8. joulukuuta 2018

VINKKI: BASEL


BASEL, SVEITSI

Basel on Sveitsin kolmanneksi suurin kaupunki ja se sijaitsee maan luoteisosassa, aivan Ranskan ja Saksan rajojen lähellä. Kaupunki toimii merkittävänä rautateiden liitoskohtana ja Baselista pääseekin kulkemaan niin Pariisiin, Berliiniin kuin tänne Italiaan! Jos sulla on siis suunnitteilla esimerksiksi InterRail-reissu ensi kesälle niin kannattaa varata edes päivän mittainen pysähdys Baselin kaupungissa.

Kuten saatatte muistaa, oli tämä mun toinen vierailu kaupungissa, sillä käytiin täällä ensimmäisen kerran vuoden 2017 helmikuussa äidin kanssa. (Tuosta reissusta voit lukea lisää täältä!)


MITEN MATKUSTAA?

Täältä Milanosta on suora junayhteys Baseliin ja matka kestää hieman yli neljä tuntia. Suoria junayhteyksiä menee päivittäin kaksi per suunta ja suosittelen tätä vaihtoehtoa lämpimästi! (Vaihdot tuntuvat olevan täällä lähes aina ongelmallisia.) Maisemat junamatkan varrella ovat erittäin kauniit ja matka taittuu myös uudehkon Alpit lävistävän tunnelin läpi aivan Italian ja Sveitsin rajalla.

Suomesta helpoin vaihtoehto on lento Zürichin kentälle, josta pääsee suoraan Baseliin tulevan junan kyytiin. Toki mahdollisuutena olisi lentää myös Ranskan puolella Saint-Louis'issa sijaitsevalle EuroAirport kentälle mutta käsittääkseni sinne ei pääse aikanaan suorilla lennoilla meiltä Suomesta... Saint-Louis on siis tosiaan aivan lähellä rajaa ja kaupungista pääsee Baselin puolelle mm. raitiovaunun kyydissä.


KAUPUNGISSA LIIKKUMINEN

Baselissa on hyvin lyhyet kävelyetäisyydet eikä maastossa ole kovinkaan paljon korkeuseroja. Kaupungin keskustaan kannattaa siis ensisijaisesti tutustua kävellen. Kaupungissa on myös tiheä julkisen liikenteen verkko ja bussit sekä raitiovaunut kuljettavat lähes kaikkialle. Esimerkiksi raitiovaunu numero 3 vie Baselin keskustasta aina Ranskan puolelle Saint-Louis'in rautatieasemalle, jos haluat käydä samalla reissulla myös Ranskan puolella. :--)

Lelumuseon nallekarhukokoelma           //          Joulun perinteisiä Grittibäenz-leipiä
 Kannenfeld Park

MITÄ NÄHTÄVÄÄ / TEHTÄVÄÄ?

Kantenfeld Park

Lähellä keskustaa sijaitseva kaunis puisto, joka sopii täydellisesti kävelylle tai kesäiselle piknikille. Puistosta löytyy reilu määrä penkkejä istumiseen ja lisäksi käytössä on pingispöydät ja leikkipuisto lapsille.

Spalen Tor + vanha kortteli

Vanhan muurin portti, joka jätettiin vanhan keskustan suulle. Raitiovaunut kulkevat aivan portin vierestä ja vieressä on myöskin pysäkki. Spalen Torin läheinen alue on vanhaa keskiaikaista korttelia ja vanhat rakennukset ovatkin erittäin kauniita!

Mettler Brücke

Kaupungin ensimmäinen Rhein-joen ylittänyt silta on yksi perinteisimpiä nähtävyyksiä kaupungissa. Nyt joulun aikana silta oli valaistu todella upeasti.

Rathaus

Keskustan pääaukion reunalla kirkkaan punaisena loistavan Rathaus'in (raatitalo) sisäpihalle kannattaa ehdottomasti kurkistaa. Rakennuksen ulkoseinät on koristeltu upeilla seinämaalauksilla ja kaupungin joulukuusi löytyy joulun ajan myös sisäpihan puolelta.

Lelumuseo (Spielzeug Welten Museum)

Yksi kaupungin yli 30 museosta on omistettu pelkästää leikkikaluille ja museon kokoelmissa onkin valehtelematta satoja nallekarhuja. Näyttelyssä on myös vanhoja nukkeja sekä upeita ja yksityiskohtaisia nukkekoteja. Museossa on usein myös vaihtuva näyttely, joka oli tällä kertaa omistettu hatuille.

 Lelumuseon hattunäyttely

Baselin taidemuseo

Ehdottomasti vierailun arvoinen on kaupungin taidemuseo, jonka kattavaan kokoelmaan kuuluu lukuisia kuuluisien maalarien teoksia. Omia suosikkeja ovat erityisesti modernit maalaukset sekä tietenkin Picasson ja Van Goghin maalaukset.

Tinguely Brunnen -suihkulähde

Hauska suihkulähde sijaitsee kaupungin teatterin aukiolla ja on kuvanveistäjä Jean Tinguelyn käsialaa. Suihkulähde on loistava esimerkki taitelijan kineettisestä taiteesta, sillä suihkulähde koostuu useista vettä liikuttavista hahmoista, jotka on rakennettu teatterista poistettujen lavasteiden osista.

Schiesser

Baselin vanhin kahvila on täynnä tunnelmaa ja sijaitsee paraatipaikalla heti Rathausia vastapäätä. Paikallisia perinneleivoksia, loistava teevalikoima ja loistava kahvi ovat hintansa arvoisia.

Keskustan Migros

Migros on sveitsiläinen ruokakauppaketju ja tämä keskustan suuri kauppa pääsi mukaan listalle liikkeen alakerrassa sijaitsevan ruokapuolen ansiosta. Alakerrasta saa mm. lämmintä ruokaa lounaaksi, kahvia mukaan tai valita leivoksia, tuoretta leipää sekä muita leipomon tuotteita suurelta palvelutiskiltä. Täältä täytyy ehdottomasti hankkia paikallisia leivoksia!

Bider & Tanner -kirjakauppa

Samalla kulmalla Migroksen kanssa sijaitseva suuri kirjakauppa, jonka valikoima englannin kielisiä pokkareita on erinomainen. Kirjakaupassa on usein myös erilaisia tapahtumia ja viimeksi tarjolla oli musiikin lisäksi kuohuviiniä sekä sushia! :--) Kirjakaupan yläkerrassa on muuten SBB:n plavelupiste, josta saa ostettua mm. junalippuja.

 Mittler Brücke (jouluvalaistus)

// Kiinnostaisiko sua vierailla Baselissa tai Sveitsissä ylipäätänsä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥