lauantai 3. marraskuuta 2018

VINKKI: PÄIVÄRETKI PISAN KAUPUNKIIN


Heippa taas tyypit!

Osasitte jo varmaan odottaa tämän Pisan vinkit -postauksen ilmestymistä? Tässä se nyt tulee! Kaksi viikkoa sitten lähdin perjantain vapaapäivänä jo aamusta kohti etelää ja Pisan kaupunkia. Pisan kalteva torni kuuluu varmasti muidenkin "must–see" listoille, joten ei liene mikään ihme, että päätin vierailla kaupungissa huomattuani, että sinne kulkee suora junayhteys täältä Milanosta.

Edellisen viikonlopun reissu Cinque Terreen opetti, että neljän tunnin junamatka on täällä ihan hyvin siedettävissä mutta liian lyhyet vaihtoajat saattavat aiheuttaa ikäviä yllätyksiä. Tästä oppineena ostin siis liput noihin suoriin vuoroihin jo hyvissä ajoin etukäteen, jotta matka sujuisi tällä kertaa mahdollisimman mukavasti.

Junalipun saa kätevästi myös puhelimeen

Junalla Pisaan?

Ehdottomasti kyllä. (Ootteko jo huomanneet mun rakkauden Italian junayhteyksiin?) Mä ostin kolme päivää aikaisemmin sekä meno- että paluulipun suoraan junavuoroon täältä Milanosta. Freccia-ohjelmaan liittyneenä sain lipuista jälleen hyvän alennuksen (alle 30-vuotiaat) eli päiväretken hinnaksi muodostui kuljetuksen osalta 44 €. Ei siis yhtään huonompi valinta! Junamatka kesti suuntaansa hieman päälle neljä tuntia, jossa ehdin aamulla ottaa hyvät torkut.

Pisan lähettyviltä löytyy myös lentokenttä, jos kaupungissa pidempään viipyminen kuulostaa hyvältä!

Kaupungissa liikkuminen:

Pisa on hyvin kompakti kaupunki, joten suosittelen lämpimästi keskustan alueella jalkaisin liikkumista. Myös busseja tuntui kulkevan kaupungissa tiheään tahtiin mutta mielestäni kaikki päiväretken aikana nähtävä löytyy aivan kävelyetäisyyden päästä. Lisäksi kaupunki on erittäin tasainen, joten edessä ei ole portaita tai jyrkkiä nousuja.

Keith Haringin "Tuttomondo" -muraali
Mitä nähdä?

Pisan suurimman kuuluisuuden, Pisan kaltevan tornin lisäksi kaupunki tarjoaa paljon muutakin nähtävää. Pisan tornin vierestä löytyy upea Duomo di Pisa. Joen rannan lähellä sijaitseva kauniin sininen Palazzo Blu toimii museona ja tällä hetkellä esillä oli suuri näyttely surrealismin taiteilijoista (mm. Magritte & Duchamp). Kyseinen näyttely päättyy helmikuussa, joten suosittelen kierrosta, jos satut olemaan kaupungissa tuohon aikaan. :--)

Kaupungin keskustassa on myös kaunis kasvitieteellinen puutarha, joka on varmasti upea näky kevät- ja kesäkuukausina. Nyt suurin osa kasveista näytti valmistautuvan lahestyvään syksyyn, joten en viitsinyt maksaa pääsymaksua pidemmästä kierroksesta. Sen sijaan Arno-joen rannassa kävely ja kaupungin kapeiden katujen tutkiminen oli mukava elämys. Pisasta löytyy selvästi paljon kiinnostavia katutaiteilijoita, joiden töitä voi bongailla melkein jokaiselta kadulta. Tunnetuimpana varmasti Keith Haringin jättimäinen muraali keskustan St Anthony Abbey -kirkon ulkoseinässä.

 Ihana ARS Café & Bistrot ♥︎

Parhaat kahvilat, ravintolat ja kaupat:

Mun käynti Pisassa kesti "vain" neljä ja puoli tuntia, joten en halunnut käyttää aikaa ravintolassa syömiseen. Sen sijaan nappasin keskustan Subwaystä mukaan kana-teriyaki-leivän sekä jääteetä ja jatkoin kaupungin katujen tutkimista. (Ennen paluujunan lähtöä hain mukaani vielä kaksi pakettia McDonaldsin mozzarellapalloja.) Budjetin kanssa matkaava löytää siis tuttua syötävää helposti mutta tarjolla on myös useita paikallisia ruokapaikkoja. Suosittelisin valitsemaan jonkin hieman kauempana päänähtävyyksistä olevan ravintolan, sillä esim. tornin lähistöllä olevien paikkojen hintataso vaikutti olevan tavallista korkeampi.

Jäätelöstä osaan sen sijaan antaa kaksikin suositusta: Il gelato di Toto (mahtavaa persikkajäätelöä ja erikoisempia makuja kuten avokado!) sekä La Borsa (klassisempia makuja). Maininnan ansaitsee myös sympaattinen ja sisustukseltaan kotoisa ARS Café & Bistrot (Corso Italia 122), jonka palvelu oli erittäin ystävällistä ja herkullisen Latte Macchiaton sai vain 1,40€ hintaan!

Toto's Gelateria

Suurin osa Pisan kaupoista  löytyy samalta Corso Italia -kävelykadulta, joka kulkee kaupungin halki aina juna-asemalta Arno-joen rantaan. Kadulta löytyy mm. Zara, Lush, Pimkie, H&M sekä OVS. Kirjojen ystävän kannattaa kurkistaa La Feltrinelli Librerie -kirjakauppaan, josta löytyi myös englannin kielisten kirjojen hylly.

Mä en tullut kaupunkiin shoppailemaan enkä muutenkaan halunnut "tuhlata" mun lyhyen vierailun aikaa kaupoissa pyörimiseen. Poikkeuksen tähän teki kuitenkin SCOUT-vaatekauppa (Via Garofani 2) , josta tuli ehkä mun lempparikauppa ikinä. Myynnissä oli todella trendikkäitä vaatteita monilta kansainvälisiltä merkeiltä kuten Subdued, Adidas, Santa Cruz ja Levi's. Liikkeen sisustus oli myös erittäin siisti ja nuorekas!

// Onko Pisa sulle tuttu kaupunki tai kiinnostaako sinne matkustaminen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥