keskiviikko 10. tammikuuta 2018

HOW TO: MITEN VALMISTAUTUA PÄÄSYKOKEESEEN?

Moikka!

Nyt potkaistaan vuosi käyntiin vauhdilla – luvassa olisi nimittäin mun parhaat neuvot pääsykokeisiin valmistautumisessa! Kaikista tunnollisimmat ovat varmasti aloittaneet pääsykokeisiin lukemisen jo kuukausia sitten mutta jos juuri sulla on urakka vasta aluillaan niin toivoa on vielä. :---)

Toki pääsykokeisiin valmistautuminen riippuu todella vahvasti, siitä mille alalle olet hakeutumassa. Tässä siis muutamia ihan basic ohjeita kokeisiin valmistautumisesta yleensä.


Aloita lukeminen ajoissa! Kuten ehdin jo mainita, pitäisi lukemisen olla tässä vaiheessa jo käynnissä, varsinkin jos kokeeseen kuuluu reilusti opiskeltavaa materiaalia. Ne, jotka opiskelevat vielä viimeisiä lukion kursseja ja valmistautuvat ylioppilaskirjoituksiin, pääsykokeisiin valmistautuminen on erityisen raskasta ja tulisi aloittaa hyvissä ajoin.

Suunnittele aikataulu ja tee siitä rutiini. Lukeminen ja kokeeseen valmistautuminen sujuu paljon helpommin, kun suunnittelut etukäteen mitä luet ja milloin. Näin ollen tiedät aina, mitä aiheita sinun tulisi milloinkin opiskella etkä jää jälkeen materiaalin läpi käymisessä. Kun opiskelussa on tietty rutiini on se myös huomattavasti helpompaa ja mielekkäämpää. 

Ilmoittaudu valmennuskurssille, jos se tuntuu tarpeelliselta. Nykyään on tarjolla paljon erilaisia valmennuskursseja, joita kannattaa hyödyttää, jos sinusta tuntuu, että itsenäisestä opiskelusta ei meinaa tulla mitään.


Muista pitää taukoja ja myös levätä. Opiskelu ei kannata väsyneenä ja nälkäisenä. Näissä tilanteissa suurin osa tiedosta ei kuitenkaan jää mieleesi. Ota siis suosiolla välillä lepotaukoja, jotta ehdit palautua. Opiskelukin on eräänlainen urheilusuoritus!

Jätä kännykkä pois! Vaikka olisit kuinka päättänyt keskittyä opiskeluun, tulee välillä vastaan ylitsepääsemätön tarve selailla kännykkää. Varsinkin saapuvat viestit ja sosiaalisen median päivitykset vievät herkästi huomiosi pois opiskelusta. Sammuta siis suosiolla älypuhelimesi tai jätä se äänettömänä laukkuun / toiseen huoneeseen.

Tee muistiinpanoja, mielekarttoja, kertauskortteja - tutki mikä toimii sulla parhaiten. Muistatteko niitä opinto-ohjaajien teettämiä "Millainen oppija olen?" -testejä? Niitä ei kannata unohtaa kokonaan pääsykokeeseen valmistautuessa. Kun tiedät, millä tavalla opit helpoiten ja osaat hyödyntää tätä opiskelussasi, vie oppiminen huomattavasti vähemmän aikaa ja energiaa. Jos opit parhaiten kuuntelemalla, miksi et äänittäisi esimerkiksi muistiinpanojasi kännykkään ja kuuntelisi niitä?


Aseta itsellesi tavoite ja seuraa oppimistasi. Yksi tärkeä vaihe opiskelua, on oman oppimisen seuraaminen. Testaa itseäni aika ajoin ja kertaa jo oppimiasi asioita. Aseta järkeviä tavoitteita ja pyri täyttämään ne määräaikaan mennessä. On hyvin palkitsevaa huomata saavuttaneensa tietyn tavoitteen tai oppineensa tietyn asian hyvin. Nämä positiiviset kokemukset tukevat opiskelusi jatkumista.

Opiskele yhdessä kaverin kanssa. On ihanaa, jos sinulla on ystävä, joka hakee saman alan koulutukseen. Ja vaikka hakisittekin eri aloille, voitte silti tukea ja kannustaa toisianne tässä suuressa urakassa. Pitämällä yhdessä lukupiiriä esimerkiksi kirjastossa tai kahvilassa saatte mukavaa vaihtelua yksin kotona opiskeluun.

Ota selvää edellisten vuosien pääsykokeista. Monet koulut julkaisevat edellisten vuosien pääsykokeiden materiaalia verkossa. Nämä antavat sinulle vinkkejä, mitä odottaa omalta kokeeltasi. Vaikka koe ei tietenkään ole täysin samanlainen, mitataan siinä varmasti aika samoja asioita kuin edellisissäkin.

Selvitä kokeen päivämäärä sekä paikka etukäteen ja selvitä kokeessa tarvittavat välineet. Mikään ei ole pahempaa kuin myöhästyä pääsykokeesta, koska et ollut selvittänyt paikkaa tai aikaa etukäteen. Myös tarvittavien välineiden puuttuminen aiheuttaa turhaa stressiä ja estää sinua tekemästäsi elämäsi parasta suoritusta.


// Haluan toivottaa kaikille paljon onnea kevään pääsykokeisiin!

2 kommenttia:

  1. Todella hyödyllinen postaus ja hyviä vinkkejä! Tulen pitämään tämän mielessä, kun pääsykokeet tulevat omalle kohdalle ajankohtaisiksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että koit nämä hyödyllisiksi! :)

      Poista

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥