perjantai 12. toukokuuta 2017

PIENI VALOKUVAUSOPAS 2/3 – ISO-ARVOT & VALKOTASAPAINO

Heippa!

Toivottavasti viime viikon postaus sai edes jonkun tarttumaan kameraan ja kokeilemaan kuvaamista muulla kuin automaatti-asetuksella. :--) Tänään jatketaan valokuvaamisesta puhumisesta – sukelletaan nimittäin ISO-arvojen ja valkotasapainon säätämisen maailmaan. Oletteko valmiit?


ISO–ARVOT

ISO-arvolla reagoidaan valon puutteeseen. Eli jos kameran aukko ei riitä kuvan vaatimaan nopeaan suljin aikaan voi ongelmaa korjata suurentamalla kameran ISO-arvoa. ISO-arvon käyttämisessä on se ongelma, että ISO-arvon kasvaessa myös kuvaan syntyvän kohinan määrä kasvaa.

Tästä syystä, varsinkin jos valoa riittää, on arvo syytä pitää mahdollisimman pienenä. Kuitenkin esimerkiksi hämärässä kuvatessa 800 tai 1600 -arvo auttaa huomattavasti kuitenkaan huonontamatta kuvan laatua huomattavasti...

ISO–ARVON KÄYTÖN PLUSSAT & MIINUKSET:

+ pienentää valotusaikaa
+ mahdollistaa kuvaamisen hämärässä
+ / –  kohina voi tuoda kuvaan tunnelmaa
– lisää kohinaa ja huonontaa kuvan laatua


VALKOTASAPAINO (WHITE BALANCE)

Valkotasapaino vaikuttaa siihen, miten kamera näkee värit. Jos kuvasi näyttää siis kellertävältä tai sinertävältä, voi olla syytä säätää kameran valkotasapainoa. Sen säätäminen onnistuu etupanelin nuolista WB-kohdasta (Canon) ja valittavana on muutama valmis asetus esim. päivän valolle, pilviselle säälle, varjolle, keinovalolle sekä loisteputkelle.

Suosittelen kuitenkin käyttämään oma asetus -vaihtoehtoa, jolloin kameraan syötetään tiedot ympäristössä vallitsevasta valaistuksesta. Tämä onnistuu helposti neutraalin värin kanssa esim. valkoinen A4-paperi sopii hyvin hommaan.

Näin luot oman WB-asetuksen (Canonilla):

1) Aseta valkoinen paperiarkki samaan valoon, jossa kuvan otat.
2) Ota kuva pelkästä valkoisesta paperista (kamera ei ota kuvaa jos automaattitarkennus on päällä!)
3) Valitse WB-asetuksista "Oma asetus" -kohta
4) Kamera pyytää valitsemaan kuvan, josta valaistus mitataan > valitse äsken ottamasi kuva.


+ Tekemäsi asetus jää päälle niin kauaksi aikaa kunnes valitset jonkin valmiin asetuksen tai teet tilalle uuden! Älä siis pelästy jos toisessa valaistuksessa ottamasi kuvasi on sinertävä tai kellertävä!


// Ensi perjantaina keskitytään RAW-kuvaamisen etuihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥