perjantai 5. toukokuuta 2017

PIENI VALOKUVAUSOPAS 1/3 – SULJIN & AUKKO

Moikka ja tervetuloa uuden teemakuukauden pariin! :--)

Tämän toukokuun aikana keskitytään mun kiinnostavaan aiheeseen, valokuvaukseen, josta oon oppinut todella paljon parin viime kuukauden sisällä. Olin aina ajatellut, että kameran säätäminen olisi todella monimutkaista ja normaalisti nappasinkin kuvat automaattiasetuksella asiaa sen enempää miettimättä. Opin kuitenkin, että jo parilla helpolla säädöllä on kuvista mahdollista saada huomattavasti parempia (+ ilman mitään suurta muokkausoperaatiota!)

Ajattelin, että ehkä sieltä löytyy myös joku, joka voisi kaivata kyseisiä vinkkejä!


KUVAUSASETUKSET:

Kamerasta löytyy siis myös muita vaihtoehtoja sen automaattiasetuksen lisäksi. En nyt sen kummemmin perehdy niihin kuvasymboleilla varustettuihin asetuksiin vaan tarkoitan niitä kiekosta löytyviä Av/A, Tv/S, M & P -kirjaimia.

P = automaatti eli kamera säätää automaattisesti sekä suljin ajan että aukon arvot
Av A = aperture eli säädät haluamasi aukon ja kamera hoitaa suljin ajan
Tv / S = time valid / shutter eli valitset haluamasi suljin ajan ja kamera säätää sopivan aukon
M = manuaali eli säädät itse sekä aukon että suljin ajan


MINKÄ ASETUKSEN VALITSEN?

Kuvaustilanteessa käytettävän asetuksen valitseminen perustuu siihen, mitä ole kuvaamassa.

SULJIN (SHUTTER)

Jos kohteessasi on liikettä valitset asetuksista Tv / S -asetuksen ja keskityt suljin ajan säätämiseen.  Suljin ajat vaihtelevat 1/4000 sekunnista 30 sekuntiin, joista valitset sopivan sen mukaan, mitä kuvalta haluat. Jos haluat, että kuvassa liike on pysäytetty, (esim. putoava vesipisara) valitset nopean suljin ajan. Pitkällä suljin ajalla liike näkyy puolestaan epätarkkana (esim. kuohuva koski).


AUKKO (APERTURE)

Kun haluat keskittyä kuvan syväterävyyteen eli siihen kuinka pitkälle kuva on tarkka, keskityt muokkaamaan aukon kokoa Av / A -asetuksessa. Aukon koko vaihtelee kameran objektiivin mukaan. Tässä pitää muistaa se, että mitä pienempi arvo on, sitä suurempi aukko todellisuudessa on. Esim. 3.5 -arvon aukko on suurempi kuin 6.3.

Aukon ollessa pieni on vain kuvan fokus terävä (esim. silmä) ja suurella aukolla kuva terävöityy syvyyssuunnassa (esim. maisema- ja kaupunkikuvat).


// Viikon päästä puhutaan ISO-arvoista ja valkotasapainon säätämisestä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥