perjantai 24. maaliskuuta 2017

MITEN BLOGIPOSTAUS SYNTYY? (1/2)

Tänään mennäänkin (ainakin mun mielestä) kiinnostavaan aiheeseen – nimittäin blogin kirjoittamiseen, tarkemmin ottaen eri vaiheisiin valmiin blogipostauksen takana. Mitä tapahtuu idean keksimisen ja postauksen julkaisemisen välissä? Entä sen jälkeen? Se kaikki selviää nyt! :--)


1) IDEA,  SUUNNITTELU & AIKATAULUTUS

Multa löytyy muutamakin vihko, joihin kerään ideoita uusia blogipostauksia varten. Inspiraatiota juttuihin saa niin monesta paikasta! Tietenkin muiden bloggaajien kirjoitukset ovat aina hyviä inspiraation lähteitä mutta välillä voin saada kiinnostavan idean vaikka kesken oppitunnin tai istuessani bussissa kuulokkeet päässä. :--D On siis hyvä olla aina edes yksi vihko käden ulottuvilla (tai kännykän muistiinpano-sovellus!) johon luonnostella idea ylös ennen kuin se häipyy muistista.

Multa löytyy myös pieni postausten idea-lista niitä tilanteita varten, kun pää lyö ihan tyhjää.


2.1) VALOKUVAAMINEN

Valokuvaaminen on varmasti yksi mun lempparijuttuja bloggaamisessa! Vaikka en blogia kirjoittaisikaan niin kuvaisin luultavasti lähes yhtä paljon (ja pommittaisin instaa niillä kuvilla!). Välillä tuntuu, että kuvat onnistuvat todella helposti ja vain muutama riittäää – toisella kerralla saatan ottaa lähes 200 kuvaa samasta aiheesta eikä mikään näytä silmään hyvältä. Jälkimmäisessä tapauksessa annan tavallisesti periksi ja kokeilen uudestaan sitten joku toinen kerta.

Pyrin kuvaamaan mahdollisimman paljon luonnollisessa valossa, mikä on erittäin haastavaa etenkin syksyllä ja talvella. Olisi kyllä ihan mahtavaa, jos pääsisin kuvailemaan koulun studiossa aina kun huvittaa, se oli ihan huippu-kokemus!


2.2) KUVIEN MUOKKAAMINEN

Omat kuvani muokkaan (ainakin tällä hetkellä) ilmaisella Picasa-kuvankäsittelyohjelmalla, johon olen ollut pääosin ihan tyytyväinen. Yritän muokata kuvaa mahdollisimman vähän ja useimmiten vain rajaan kuvan, säädän valon sekä varjon määrää sekä muokkaan tarvittaessa kuvan värejä.

Kuvakollaasit sekä tekstilliset / "tarralliset" kuvat teen verkosta löytyvällä PicMonkey-ohjelmalla. Aiemmin käytössäni oli maksullinen jäsenyys mutta ainakaan nyt en tunnu sitä tarvitsevan.


3) KIRJOITTAMINEN

Kirjoittaminen on ehkä haastavinta bloggaamisessa. Vaikka omasta mielestäni osaankin ilmaista itseäni melko hyvin kirjallisesti, on joskus omien ajatusten ilmaiseminen todella haastavaa ja jään arpomaan useampien versioiden välillä. Toisinaan taas tuntuu, että tekstiä syntyy melkein itsestään ja kirjoittaminen rulla uskomattoman kevyesti.

Harvoin julkaisen postausta suoraan kirjoittamisen jälkeen, vaan annan sen olla vähintään yön yli ennen kuin palaan takaisin sen pariin. Tämän jälkeen huomaa usein, mitä tekstissä pitää vielä hioa ja löytää vähintään muutaman kirjoitusvirheen. Onneksi oikeinkirjoitusasiat ja esimerkiksi yhdyssanat ovat aika hyvin hallussa eikä niitä tarvitse erikseen googletella! ;--)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥