torstai 19. tammikuuta 2017

FREESTYLE LIBRE –KOKEMUKSIA

Hei!

Tänään vuorossa olisi asiaa erityisesti diabeetikoille ja heidän läheisilleen siellä näytön toisella puolella. :--) Lupailin kuukauden alussa kirjoittavani kokemuksia käyttöön saamastani FreeStyle Libre -verensokerin seurantajärjestelmästä. Kyseinen pieni laite on todellakin muuttanut mun elämän! HbA1c-arvo (=pitkäaikainen verensokeritaso) on viimein saatu kuriin ja olokin on entistä energisempi. Mulla tämä laite on siis toiminut erittäin hyvin!

MIKÄ?

FreeStyle Libre on tavallaan verensokerisensorin ja -mittarin välimuoto, joka seuraa verensokerin käyttäytymistä 24/7. Kaksi viikkoa toimiva sensori asetetaan käsivarren takaosaan ja lukemat luetaan mukana tulevalla lukulaitteella. Kuten kuvasta näkyy, itse sensori on vain hieman 2€ kolikkoa suurempi eikä lukulaiteenkaan koko ole paljon normaalia mittaria suurempi!

MITEN TOIMII?

Lukulaitteella pyyhkäistään kevyesti sensorin päältä (toimii vaatteiden läpi!) ja laite näyttää sen hetkisen arvon. Laite myös kokoaa arvoista päivittäisen käyrän, jossa verensokerin vaihtelut näkyvät selvästi. Laite tallentaa verensokerit 8h ajalta "mittausten" väliltä, joten arvoja ei tarvitse mitata yhtään enempää kuin normaalistikin. Laite toimii myös päiväkirjana, sillä siihen saa merkittyä aterioilla syödyt hiilihydraatit ja niille pistetyt insuliinit. Tämä tosin onnistuu vain lyhyen ajan verran tehdystä "mittauksesta". Sensorin tapaan Libre ei tarvitse erillisiä kalibrointeja mutta se ei osaa hälyttää liian matalasta verensokerista. Tämä onkin mielestäni ainoa suuri miinus laitteessa.


PLUSSAT & MIINUKSET:

+ Vältyt verensokerin mittaamiselta sormesta (Ei enää reikiä!)

+ Verensokerin saa luettua helposti ja nopeasti

+ Lukija toimii jopa paksun talvitakin läpi!

+ Näet koko päivän verensokerien muodostaman käyrän jopa tunneilta jolloin et varsinaisesti "mittaa" arvoja

+ Lukija antaa suuntaa antavan nuolen verensokerin suunnasta: onko se nousemassa, laskevassa ja pysyykö tasaisena

+ Sensorin asentaminen on todella helppoa

+ Sensori pysyy hyvin kiinni ja voit käydä suihkussa tai uimassa sen kanssa

+ Lukijan akku on kestävä ja yksi latauskerta voi kestää useampia viikkoja– Ei hälytä alhaisista verensokereista

– Sensori pitää lukea vähintään 8h välein tai seurantaan tulee aukko. Esim. yli 8h yöunien takia osa yön käyrästä jää näkymättä

– Ateria- ja insuliinimerkintöjä pystyy tekemään vain lyhyen ajan sisällä sokeriarvon lukemisesta

– Sensorin asettaminen saattaa jännittää / pelottaa etenkin piikkikammoisia

– Sensori toimii "vain" kaksi viikkoa, jonka jälkeen tarvitset uuden

– Sensorin pakkauksesta jää paljon roskaa

Onko siellä ketään, jolla on käytössä tämä kyseinen laite?

1 kommentti:

  1. No harri sokerivammainen moikka. Oon veivannu kyseisellä laitteella viime vuoden joulukuusta lähtien ja ei oo kaduttanu. Ei ollenkaan. Tulee useammin ihmeteltyä menoa ja muutenkin. Olen itse sekatyömiäs, ja ryömin missä milloinkin mut en oo saanu viel 'mokkulaa' irtoomaan. Olen kehunut laitetta kaverille kans kenellä on vaihtelevaa sokeria ja sanoin et pyytää itselleen omasta neuvola piiristä. Et ok laite, tykkään.

    VastaaPoista

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥