perjantai 12. helmikuuta 2016

MATKABUDJETTI - eli kuinka säästää rahaa?

Enää kaksi viikkoa tämän vuoden ensimmäiseen reissuun, joka kohdistuu naapurimaa Ruotsin pääkaupunkiin Tukholmaan! Mulla on ollut jo hyvän aikaa kova matkakuume eikä sitä ole ainakaan helpottaneet muiden instagram-kuvat tai blogijutut... Haluaisin niin paljon jonnekin auringon alle toiselle puolelle maailmaa juuri nyt! Ottaisiko joku matkalle lähtevä mut messiin? :--D

Ehkä tuo lyhyt pyörähdys Tukholmassa helpottaisi oloa sen verran, että kestän toukokuuhun asti? Silloin toteutuu nimittäin yksi pitkäaikainen haave! (Siitä myöhemmin lisää.) Tukholman matka ei vaadi suurempia suunnitelmia tai matkabudjettia (risteilyliput ja pääsy laivan ilta- ja aamubuffettiin on hankittu) mutta sain silti intoa toteuttaa tällaisen pienen postauksen matkabudjetin suunnittelemisesta ja vinkeistä, joilla matkasta tulee hieman halvempi. Eli jos sulla on matka suunnitelmissa niin tää on juuri sua varten! ;--) Tässä siis pari asiaa, jotka olen oppinut matkustaessani.

Kommentoikaa, kiinnostaisiko teitä muut matkailuun liittyvät postaukset? Entä löytyykö erityisiä toiveita aihetta koskien?

MATKAN VARAAMINEN 
Kesälomalle sijoittuvat matkat kannattaa varata ajoissa, sillä monet matkanjärjestäjät tarjoavat hyviä varaajaetuja, kun matka varataan tiettyyn aikaan mennessä. Esim. Aurinkomatkoilta saa usein 100 - 150 € alennuksen / matkustaja. Me ollaan saatu kaikki meidän kesälomamatkat näillä tarjouksilla ja se kyllä tekee jo hyvän säästön matkaa varten.

  Jos et tiedä tarpeeksi ajoissa milloin lomasi on niin silloin äkkilähdöt ovat hyvä vaihtoehto. Jos muutaman päivän varoitus ja pienempi valikoima kohteita  eivät pelota niin näitä viime hetken lomia voi onnistua saamaan todella hyvään hintaan!

  Vaikka löytäisit todella hyvältä kuulostavan tarjouksen kannattaa tutkia, onko matkanjärjestäjä luotettava. Pieleen mennyt matka aiheuttaa pahaa mieltä ja pahimmassa tapauksessa lisää kuluja. Suosittelen siis valitsemaan luotettavan kotimaisen matkatoimiston.

  Matkatoimistot tarjoavat valmiita pakettimatkoja, jotka ovat helppoja valintoja ensi kertaa matkustaville. Saat usein lennot + hotellin hyvään hintaan. Jos taas haluat matkustaa mahdollisimman halvalla kannatta tutkailla tarjouslentoja lentoyhtiöiden sivuilta. Myös erilaiset varaussivustot tarjoavat hotellihuoneita hieman halvempaan hintaan.

ENNEN MATKAA

  Ennen matkalle lähtemistä on viisasta hankkia mahdollisimman paljon tietoa kohteesta. Esimerkiksi TripAdvisor-sivustolta löytyy tietoa kohteen ravintoloista, nähtävyyksistä sekä aktiviteeteista - usein myös jonkinlaisen hinta-arvion kanssa. Näin osaat arvioida jo etukäteen matkabudjettisi suuruuden.

  Laadi myös alustava suunnitelma loman sisällöstä, erityisesti rahankäytöstä Huomioi tässä muun muassa nähtävyyksien pääsymaksut, muut aktiviteetit, ostokset sekä päivittäiset ruokailut.

  Varaa hieman ylimääräistä rahaa arvaamattomiin tilanteisiin, kuten sairaskohtauksen tai varkauden varalta!

  Sairastumisen varalle kannattaa ehdottomasti ottaa matkavakuutus, sillä hoitojen hinnat voivat yllättää. Myös arvokkaat matkatavarat on hyvä olla vakuutettu.

 MAJOITUS & LIIKKUMINEN

  Hotellin valitsemisessa mieti ainakin nämä kaksi asiaa: 1) Vietettekö paljon aikaa hotellilla vai nukutteko vain yöt? 2) Kuinka kaukana keskustasta/rannasta/nähtävyyksistä hotellin sijaitsee? Jos aiot käyttää suurimman osan lomasta muualla kuin hotellihuoneessa, on mielestäni aika turhaa maksaa isosta luksushuoneesta.

  Hotellin sijainti vaikuttaa paljon liikkumiseen. Keskustassa välimatkat on usein helpointa (ja halvinta) taittaa jalan. Kauempaa joudut luultavasti ottamaan paikallisbussin tai taksin, mikä tuo lisää kuluja. Käveleminen on mielestäni parhaita tapoja tutustua kohteeseen - samalla saat hyötyliikuntaa!

  Suuremmissa turistikohteissa kiertää usein Hop on Hop off -busseja, joihin myydään vuorokauden voimassa olevia lippuja. Ota selvää bussin reitistä - sillä saattaa päästä hieman kauempana olevien nähtävyyksien luokse! Hyvällä tuurilla pystyt kiertämään päivän aikana useamman kaukana olevan kohteen kohtalaiseen hintaan.

RUOKAILEMINEN
  Hotellin aamiainen kuuluu lähes aina pakettimatkojen majoitukseen. Myös itsematkustavan kannattaa kysyä hotellin vastaanotosta mahdollisuutta aamiaiseen - varsinkin jos kyseessä on buffetaamiainen. Kunnollinen ja runsas aamupala takaa, että et ole heti nälkäinen ja voi säästää reilusti rahaa kahvila-aamiaisiin verrattuna.

  Säästät myös hankkimalla lounaasi paikallisesta ruokakaupasta (valmis salaatti, hedelmiä, jogurttia, mehua jne.) ravintolassa syödyn lounaan sijaan.

  Usein paikallisten suosimissa ruokapaikoissa on hyvä hinta-laatu-suhde!

  Jos matkustat ystävän kanssa harkitkaa isojen annosten puolittamista. Tilatkaa alku- ja pääruoka ja kysykää mahdollisuutta saada ylimääräinen lautanen. Tämä toimi hyvin äidin kanssa Chanian matkalla!

NÄHTÄVYYDET & OSTOKSET

 Nähtävyyksille on joskus tarjolla opastettuja retkiä, joita kannaatta harkita varsinkin jos nähtävyys on kauempana ja haluat tietää siitä enemmän. Hinnat eivät yleensä ole kovia. Muussa tapauksessa suosittelen tutustumaan nähtävyyksiin omatoimisesti.

 Nähtävyyksien pääsymaksua maksaessa on viisasta kysyä mahdollista opiskelija- , eläkeläis- tai ryhmäalennusta. Jotkut kohteet myyvät myös ns. yhteislippuja, joilla pääsee esimerkiksi kahteen eri nähtävyyteen hieman halvemmalla.

 Ostoksia tehtäessä on hyvä tietää, mitkä tuotteet ovat mahdollisesti halvempia kuin kotona?  Sellaisiin tuotteisiin on turha laittaa rahaa, mitä saat samaan hintaan Suomesta. Panosta erityisesti paikallisiin tuotteisiin, joita täältä ei saa ja jotka muistuttavat kotona lomamatkasta. Monissa Etelä-Euroopan kaupungeissa järjestetään perinteisiä toripäiviä, joilta voi tehdä loistavia löytöjä! Myös kauppahallit ja muut paikalliset liikkeet myyvät tuotteita usein halvemmalla kuin turistikohteiden lähellä sijaitsevat kaupat.
kuvat omilta matkoiltani 

2 kommenttia:

 1. Todella kiinnostava postaus josta sai paljon tietoa ja hyviä vinkkejä. :-) Miten teillä on varaa matkustella noin paljon? Ei oo pakko vastata, kunhan utelin.
  Sara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sara! :-) Mukava, että koit jutun hyödylliseksi. Tykätään äidin kanssa matkustella, joten säästetään parhaamme mukaan kesälomareissuja varten. Kun rahaa ei mene muuhun "turhaan" niin ei pari hyvin budjetoitua matkaa ole vaikea toteuttaa.

   Poista

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥