lauantai 10. lokakuuta 2015

TRUE or FALSE? (DIABETES EDITION)

Moikka!

Aloitetaanpa lauantaita vähän vakavammalla aiheella, nimittäin mulle niinkin arkisella aiheella kuin diabeteksella. Ajatuksissa on jo jonkin aikaa pyörinyt hieman erilainen my day -postaus, jossa kertoisin mun normaalista arjesta diabeteksen kanssa. Sitten ihan yhtäkkiä päätinkin kuvailla mun hoitovälineitä ja jotenkin päädyin miettimään ihmisten yleisiä uskomuksia/luuloja diabeteksesta. No niiden pohjalta syntyikin sitten ihan oma postauksensa - olkoon nyt vaikka sitten tällainen lämmittely ja infopostaus ennen tuon my day -postauksen toteuttamista. Eli seuraavaksi kahdeksan usein kuulemaani ennakkoluuloa sairaudestani - tiedätkö mitkä väitteet ovat totta ja mitkä taas tarua? ;-)

1. Diabetesta sairastava ei voi syödä sokeria / karkkeja / tai muuta sokerista.

TARUA. Tähän uskomukseen törmään yhä yllättävän usein, mikä on välillä todella turhauttavaa. Uskomus perustuu varmaan diabeteksen kansanomaisempaan sokeritauti-nimitykseen mutta uskoisi, että nykyään tiedettäisiin jo paremmin. Esimerkiksi kyläillessä on välillä vaikeaa suhtautua ymmärtäväisesti sukulaiseen, joka tyrkyttää riisipiirakkaa kakkupalan korvikkeeksi, vaikka molemmissa olisi täysin sama määrä hiilihydraatteja. Toisinaan jotkus taas tuntuvat ajattelevan, ettei suolaisessa ruoassa olisi lainkaan "sokereita" ja ihmettelevät, miksi joudun silti pistämään insuliinia.

2. Diabeteksessa ihmisen haima ei enää toimi.

TOTTA/TARUA. Diabetikon haima ei kykene tuottamaan itse insuliinia, jota tarvitaan, jotta ravinnon sisältämät hiilihydraatit muuttuvat soluille energiaksi. Muuten haiman toiminta on normaalia eli se hoitaa muut tärkeät tehtävänsä.


3. Diabeetikon pitää pistää päivittäin insuliinia.

 TOTTA. Ainakin, kun kyseessä on pistoshoidolla elävä diabeetikko. Itse pistän kaksi kertaa päivässä perusinsuliinin, joka säätelee verensokereitani päivän ja yön ajan. Lisäksi jokaisen ruokailun yhteydessä pistän insuliinia tarpeen mukaan. (Tyypin 2. diabetesta sairastavat voivat käyttää myös lääkitystä tai hoitaa sairauttaan ruokavalion ja liikunnan avulla mutta se on aivan toinen juttu.)

4. Matalan verensokerin seurauksena diabetikko voi menettää tajunsa.

TOTTA. Tähän pisteeseen en ole itse onneksi vielä koskaan joutunut. Tässä tilanteessa on tärkeää soittaa ambulanssi paikalle. Ensiapuna hunajan siveleminen suun limakalvoille on paras (ainoa) vaihtoehto tukehtumisriskin takia.

5. Diabetes johtuu ylipainosta ja liiasta sokerin syömisestä.

TARUA. Diabetesta ei voi saada syömällä liikaa sokeria eikä ylipainokaan ole suora tekijä. Toki ylipaino altistaa tyypin 2 diabetekselle mutta sen lisäksi tarvitaan muitakin tekijöitä.

6. Diabetes on perinnöllinen sairaus.

TOTTA/TARUA. Äidin tai isän diabetes saattaa periytyä lapselle mutta tutkimusten mukaan kyseessä on alle 10% todennäköisyys. Diabeteksen ilmenemistä ei osata yhäkään selitää aukottomasti, sillä noin 10% diabetesta sairastavien lapsien lähisukulaisista ei sairasta sairautta. Outo juttu vai mitä?


7. Diabetes on hengenvaarallinen sairaus.

TOTTA/TARUA. Diabetes on vaarallinen sairaus ja ennen kunnollisia hoitoja se johti useimmiten kuolemaan. Nykyään hoitokeinojen parantuessa sairauden voi saada niin hyvään tasapainoon, ettei se vaikuta erityisemmin normaaliin elämään. Kuitenkin sairaus, joka voi saada ihmisen menettämään tajunsa täytyy ottaa vakavasti, sillä esimerkiksi auton ratissa pyörtyminen voi aiheuttaa suuren onnettomuuden.

8. Diabetesta sairastava voi elää normaalia elämää ja tehdä normaaleja asioita.

TOTTA. Kun diabetes on hyvässä tasapainossa on vain harvoja rajoituksia, sille mitä elämässään voi tehdä. Esimerkiksi laitesukellus sekä joukkoliikenteen kuljettajan ammatti ovat kiellettyjä mataliin verensokereihin liittyvien komplikaatioiden takia. Muuten diabetikko voi valita itseään kiinnostavan ammatin, syödä mitä haluaa, matkustaa, asua ulkomailla ja liikkua normaalisti. Eli ihan normaalia elämää me elämme teidän terveiden seassa.

// Herättikö postaus millaisia ajatuksia? Kiinnostaisiko sinua tietää jotain lisää?

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen, hyvä ja sopivan tiivis tietopaketti :) Minkä ikäisenä sulla muuten ilmeni diabetes?

    VastaaPoista

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥