perjantai 9. lokakuuta 2015

TESTISSÄ: LIHATON LOKAKUU (HAASTE)


Moi kaikki! :-)
Taas on päästy perjantaihin ja edessä on viikonloppu. Onko teillä kivoja suunnitelmia tiedossa? Mä oon tässä pakkaillut tavaroita kotiin lähtöä varten ja voin sanoa, että on ihan kamalaa yrittää päättää, mitä ottaa mukaan, sillä en yhtään tiedä milloin tulen käymään täällä. Eli kaikki tarvittava pitäisi saada mukaan yhteen reppuun ja urheilukassiin. Aika mahdoton tehtävä! Tänään ajattelin kuitenkin kirjoitella toisesta asiasta - nimittäin Lihattomasta Lokakuusta. Sieltä tuskin löytyy ketään, joka ei olisi kuullut kyseisestä tempauksesta mutta kerrataan pääidea nopeasti. Eli tarkoituksena on jättää lihan syöminen lokakuun ajaksi. Tästäkin toki löytyy eriasteisia versioita: jotkut haastavat itsensä kokonaan vegaaneiksi, osa syö kananmunia, osa maitotuotteita ja osa sallii myös kalan. Itse kokeilen tempausta ensimmäistä kertaa, joten aloittelen ihan pelkän lihan pois jättämisellä. Eilen laitettiin esimerkiksi ihan uskomattoman hyvää kasvis-tofu-wokkia. Kokeiltiin valmiiksi marinoitua tofua, joka oli oikein hyvä valinta. Oon huono maustamaan itse ruokia - olisiko teillä hyviä neuvoja tofun marinadiksi?


Miksikö lähdin mukaan Lihattomaan Lokakuuhun? Olen jo parin vuoden ajan ollut kiinnostunut lihan pois jättämisestä ruokavaliosta ja varsinkin semivegetarismi kuulostaisi mun jutulta. (Semivegetaristi syö välillä kalaa ja kanaa.) Ajatuksen taustalla on sekä teuraseläinten olot että lihan tuotannon aiheuttamat päästöt ja vaikutus ympäristöön. Kasvisruoka on siis eettisempi että ympäristöystävällisempi valinta. Lisäksi kasvisruoka on halvempaa mutta silti monipuolista ja maukasta. ;-) Niinpä ajattelin testata nyt kuukauden ajan semivegetaristin ruokavaliota - jos se tuntuu hyvältä ja toimii niin aion ehdottomasti jatkaa. Tietenkin välillä voin syödä myös lihaa - ravintolassa tai kyläillessä mutta pääpaino olisi silti kasvisruoassa. Tumma soijarouhe ja tofu korvaavat helposti lihan, eikä mun ainakaan tarvitse luopua makaronilaatikosta tai lasagnesta! Lisäksi kaikenlaiset papu- ja kikherneruoat kiinnostavat. Tämän tekstin ei ole tarkoitus moralisoida tai moittia lihansyöntiä. Toivon kuitenkin että, teksti sai miettimään omaa suhdettasi ruokaa ja innosti kokeilemaan enemmän kasvisruokia. Lupaan tehdä osani ja jakaa hyväksi toteamiani kasvisruokareseptejä myös lokakuun loputtua!


Onko siellä muita Lihattomaan Lokakuuhun osallistuvia tai kokoaikaisia kasvissyöjiä? Miten teidän lokakuu on alkanut keittiön puolella? Voitte myös vinkata kommentteihin lempikasvisruokareseptejänne! :-)

4 kommenttia:

 1. en osu kumpaakaan kategoriaan, mutta mulla on menossa luomu-lokakuu! tää on oikeestaan ihan kalenterikuukausista riippumaton elämäntapa, olla siis pääasiassa syömättä mitään muuta lihaa kuin luomua, ja näin tukea inhimillistä kotimaista lihantuotantoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin kuulostaa todella kiinnostavalta! Mäkin valitsen mieluummin luomutuotteen, jos vain mahdollista. :-)

   Poista
 2. Soppa 365 -sivuilta löytyy paljon hyviä kasvisreseptejä :) Omia lemppareita on falafelit, kasvisrisotot sekä bataattisosekeitto! Googlettamalla löytyy kans paljon ruokaohjeita ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo, tuo bataattisosekeitto kuulosti heti todella hyvältä! Pitääkin katsoa, millaisia reseptejä netin uumenista oikein löytyisi... ;-D

   Poista

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥