torstai 13. elokuuta 2015

LUKION SELVIYTYMISOPAS

1. OSALLISTU
Tämä pätee sekä koulun oppitunteihin, yhteisiin tapahtumiin että koulun ulkopuolisiin menoihin. Oppitunneille kannattaa osallistua heti aktiivisesti, sillä viiden viikon päästä häämöttäviin koeviikon kokeisiin on paljon helpompi lukea, jos muistat jo entuudestaan jotain kurssejen aiheista! Myös ensimmäisen vuoden tapahtumat, wanhojen tanssit & jatkot, risteilyt ym. kasvattavat koulun yhteishenkeä ja tekevät lukioajastasi muistettavan. :-) Kannattaa siis lähteä rohkeasti mukaan - näitä tilaisuuksia et saa toista kertaa!

2. MIETI MITÄ HALUAT
Olisi hyvä, jos tietäisit jo ensimmäisen vuoden jälkeen, mitkä aineet sinua kiinnostavat ja mitä sinun tulisi opiskella jatko-opintojasi varten. Ensimmäinen lukiovuosi menee aika lailla pakollisia kursseja käydessä, joten toisena vuonna sinun tulisi olla valmis valitsemaan, mitä aineita haluat lukea enemmän ( ja mitä lähdet kirjoittamaan!). Älä turhaan valitse jotain kursseja vain sen takia, että ystäväsi valitsee ne - vaan mieti kiinnostaako aine sinua todella. 
3. ALOITA KOKEISIIN LUKEMINEN AJOISSA
Jakson alkaessa tuntuu usein, että koeviikko on vielä kaukana edessä päin. Yllätyt kuitenkin joka kerta, kuinka nopeasti koeviikko onkaan edessä! Aloita kokeisiin kertaaminen mieluiten jo kaksi viikkoa aikaisemmin, jolloin pystyt käymään kaikkien kurssien asiat vielä hyvin läpi. Kertaa seuraavan päivän kokeen vaikeimmat asiat aina edellisenä päivänä. Älä stressaa ensimmäistä koeviikkoa - sen jälkeen osaat jo toimia itsellesi sopivalla tavalla!

4. MUISTA AIKATAULUT / ÄLÄ JÄTÄ ASIOITA VIIME HETKEEN
Vaikka äidinkielen esseen palautuspäivä olisikin vasta kahden viikon päässä, on sen kirjoittaminen hyvä aloittaa heti, kun sinulla riittää aikaa. Lukiossa erilaisia palautettavia tehtäviä on tapana kertyä paljon, varsinkin jakson loppupäässä! Pian saatat siis huomata sinulla olevan huomiseksi kolmekin palautettavaa ainetta, joita et ole edes aloittanut.
5. LÖYDÄ ITSELLESI SOPIVA OPPIMISTAPA
On tärkeää, että tiedät itsellesi parhaan tavan oppia. Opitko helpoiten kuuntelemalla opettajaa, kirjoittamalla muistiinpanoja, laatimalla ajatuskarttoja tai jollain muulla tavalla. Esimerkiksi sanoja voi opetella monella eri tavalla: sopiiko sinulle listan tekeminen, lauseiden muodostaminen vai kenties sanojen kirjoittaminen lapuille (toiselle puolelle käännös). Kun olet löytänyt oman tapasi oppia uusia asioita on kokeisiinkin lukeminen paljon helpompaa! :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥