torstai 27. elokuuta 2015

INSTAGRAM – SATUMAA?

Hyvää torstaita kaikille!
Mietin kauan tälle tekstille sopivan vetävää ja kekseliästä otsikkoa - joka osuisi asian ytimeen ja saisi lukijat klikkaamaan Facebook-linkkiä kiinnostuneena. Ei siitä mitään tullut mutta ehkä ymmärrätte mitä tuolla tarkoitan? ;-) Päädyin Instagramin pariin melko myöhäisessä vaiheessa mutta tykästyin palveluun heti! Omien kuvien jakaminen ja toisten näpsyistä tykkääminen - siinä oli jotain niin mahtavaa tällaiselle valokuvaus-friikille. Yksinkertaisen palvelun viehätys toimii yhä! :-) Jaan vieläkin ainakin yhden kuvan päivittäin - ja joskus (varsinkin matkan päällä) saattaa julkaisuja kertyä kolme tai neljäkin.

Instagram on puhuttanut jo kauan aikaa - tai enemmänkin maailma siellä julkaistujen kuvien takana. Varsinkin nyt snapchat:in suosion kasvaessa moni syyttää instagramia liian suunnitelluista ja epäaidoista kuvista. Suuri osa bloggaajistakin on myöntänyt julkaisevansa "aidompia" kuvia Snapchatin kautta, sillä kuvien "muokkaaminen" ennen julkaisua on hyvin rajoitettua instagramiin verrattuna. Mielestäni tämä riippuu kuitenkin paljon henkilöstä tilin takana. Jokainen voi itse päättää, kuinka paljon kuviaan "siloittaa" ja mitä tilillään julkaisee. Ja kyllähän ihmiset tuntuvat jo tietävän, etteivät kuvat vastaa 100% todellisuutta - harvan koti on aina siisti tai kasvojen meikki viimeistä myöten huoliteltu. Eihän tämä ole totta blogienkaan puolella.

Itselleni instagram merkitsee enemmän palvelua, jossa voin julkaista ottamiani kuvia, joista itse pidän. Välillä saatan myös mainostaa täällä blogissa julkaisemaani postausta - en kuitenkaan mieti liikaa, kuinka paljon kyseinen postaus saa tykkäyksiä tai kommentteja. En ota myöskään turhaa painetta seuraajamäärästäni ja kyttää, kuka on lopettanut seuraamiseni. Välillä tietenkin tulee sellainen hetki, kun mietin, montako kuvaa voin julkaista päivässä tai montako hashtagia kuvaan voi merkitä ilman, että vaikutan tyrkyltä tykkäysten kalastajalta. :-D

Mikä sitten lasketaan kuvan muokkaamiseksi? Jos kuvan rajaaminen ja valotuksen säätäminen lasketaan muokkaamiseksi niin kyllä - olen syyllinen. Pelkästään kuvanottotilanteessa tehtävä päätös siitä, mikä jää kuvan ulkopuolelle voidaan omalla tavallaan laskea kuvan muokkaamiseksi. Mitenkö? Sillä hetkellä sinä päätät, mikä saa näkyä kuvassasi ja mikä rajautuu pois - toisessa tapauksessahan kuvasta voisi tulla ihan erinäköinen... Valojen ja varjojen lisääminen, kontrastin säätäminen ja värien elävöittäminen menee taas selvemmin kuvanmuokkaamisen rajoihin - tekeekö se kuitenkaan (oikeissa määrissä) kuvasta epäaidon? Viekö esimerkiksi mustavalkoisuus aitouden selfiestä?

Ihmisillä on aina ollut tarve antaa parempi kuva elämästään ja mikä poikkeus Instagram olisi? On turhaa valittaa kuvien muokkaamisesta ja suunnitelmallisuudesta, kun suurin osa ympärillämme olevista kuvista on muokattuja. Itse ainakin viihdyn Instagramin parissa ja saatan unohtua jopa tunneiksi selailemaan muiden julkaisemia kuvia. Kuvista tykkääminen on helppoa ja huomaanin usein yrittäväni samaa tuplaklikkausta Facebookissa. :-D Kuvia selatessani en edes mieti, onko kyseinen kuva kuinka suunniteltu, tärkeintä on sen herättämä fiilis. Tietenkin tietynlaiset kuvat (selfiet, ruoka- ja matkakuvat) saavat enemmän tykkäyksiä kuin toiset. Sekin menee paljon trendien mukaan. Antakaa siis ihmisten nauttia kuviensa jakamisesta ilman syyllistämistä - sillä siitähän me pidämme, kauniiden katselemisesta, olivat ne totta tai eivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥