maanantai 9. maaliskuuta 2015

VIIMEISET VINKIT YO–KOKEISIIN

Hei!

Tällä viikolla (tänään äidinkielen esseekoe!) alkaakin monen abiturientin viimeinen kirjoitusurakka! Itselläni edessä on kuitenkin vasta ne pelottavat ensimmäiset kirjoitukset. Varmaan kaikki tietävätkin, että olen ilmoittautunut englannin, ruotsin ja lyhyen matematiikan kokeisiin. Kunnon lukusuunnitelmaa mulla ei ollut, sillä luistaisin siitä kuitenkin. Olenkin yrittänyt sijoittaa opiskeluhetket arjen keskelle, etteivät ne tuntuisi niin pakko pullalta. Jos mieleni on tehnyt katsoa esim. elokuva, olen vaihtanut tekstityksen ruotsiksi tai englanniksi. Ajattelin koota vielä viime metreillä muutaman sekalaisen vinkin, joista voi olla apua teillekin! ;)

Vanhat YO-kokeet
Abitreenit-sivustolta löytyvät kaikki vanhat ylioppilaskokeet, joihin kannattaa tutustua! Kielten kokeissa kysytään usein samoja asioita, jopa samoilla vaihtoehdoilla! Tulosta itsellesi muutama vihko ja voit harjoitella! Näin tiedät mitä asioita sinun kannattaa opiskella, kielioppia vai tekstinymmärtämistä?

Prepositiot
Oikean preposition valitseminen erottaa usein korkeat pisteet normaaleista. Mikä prepositio kuuluu minkäkin verbin kanssa? Kuinka verbin merkitys muuttuu, jos prepositio vaihtuu? Joissakin täydennyskohdissa vaihtoehdon voi rajata pois vain edellä olevan preposition takia...

Esseet
Kai olet kiinnittänyt huomiota esseiden harjoittelemiseen? Kahdesta esseestä on jaossa paljon pisteitä, jotka uhkaavat lipua ulottuviltasi, jos et osaa kirjoittaa kunnollista esseetä. Netistä kannattaa etsiä malliesimerkkejä hyvistä esseistä. Vaikka sanamäärä ei välttämättä kuulosta vaativalta, muistathan suunnitella esseen ennalta ja kirjoittaa sen vielä toisen kerran puhtaaksi! Jokainen saa kirjoitettua tarvittavan määrän sanoja mutta lautakunta huomaa heti jos tekstiä ei ole hiottu loppuun asti.

MAOL-taulukkokirja
Matematiikan, kemian ja fysiikan kirjoituksiin saa mukavasti apua Maolista. Mutta entä kun se tietty kaava pitäisi löytää satojen muiden joukosta? Käytä aikaa tutustuen kirjan sisältöön, jotta löydät sitten koetilanteessa helposti tarvitsemasi sivun. Kirjan epätoivoinen selaaminen vie turhan  paljon aikaasi - aikaa, jota tarvitset tehtävien ratkaisemiseen!

Laske tehtäviä!
Matematiikkaa oppii parhaiten laskemalla tehtäviä. Olet kuullut tämän varmaan ennenkin? Itseäni ajatellen väite pitää paikkansa. YO-kokeessa on harvoin sanottu suoraan mitä laskutapaa pitäisi käyttää, saati millä kaavalla ratkaisu saadaan. Tehtäviä laskiessasi opit tunnistamaan, minkä tyyppisiin tehtäviin käytetään derivaattaa, mihin epäyhtälöä.

Riittävä uni
Toinen ilmiselvä asia, joka kuitenkin unohtuu. Viimeisten päivien lukeminen tapaa painottumaan iltaan ja siitä pitkällekin yöhön. Älä tee näin vaan laske suosiolla kirja alas ja ryhdy nukkumaan. Aivot käsittelevät päivällä oppimiamme asioita yön aikana, joten kaikesta pänttäämisestä tulee turhaa, jos unesi jäävät liian lyhyiksi. Univelan kertyessä et jaksa keskittyä asioihin päivälläkään ja havainnointikykysi heikkenee. Varsinkin koetta edeltävänä yönä on parasta mennä nukkumaan jo tavallista aiemmin, sillä jännitys voi haitata nukahtamista. Kunnon yöunet takaavat, että olet skarppina koetilanteessa, jolloin huomaat helpommin lautakunnan katalat ansat.

Kunnolliset eväät
Kuusi tuntia on pitkä aika, joten kannattaa varata hyvät eväät mukaan. En tarkoita siis energiajuomaa ja makeisia, jotka nostavat verensokerin huippuun kunnes se tulee rysähtäen alas. Sitten olo on huono ja väsynyt. Panosta mieluummin hedelmiin, pähkinöihin, rahkoihin ja ruisleipään. Paras janojuoma on vesi. Mieti tarkkaan millaisia eväitä on helppoa (ja nopeaa) syödä. Pakasterasiaan aamulla viipaloidut porkkanan palat ja omenalohkot sekä valmiiksi kuorittu mandariini ovat helppoja napostella samalla kun kirjoitat!

6 kommenttia:

 1. Kiitos! Näistä oli paljon apua. Oon menossa keskiviikkona matikan kokeeseen ja se on mun eka koe koskaan. Pelottaa! :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä sulle! Muakin alkoi ahdistaa perjantain englannin koe. :( En oikein osaa päättää, mitä asioita mun pitäisi vielä harjoitella... Mutta hei, ihan hyvin se menee! Meillä on kuitenkin kuusi tuntia aikaa selvitä siitä.

   Poista
 2. Mitkä aineet aiot kirjoittaa syksyllä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äidinkieli ja lyhyt saksa. Vaikka oonkin lukenut saksan A-kielenä niin ei se nyt niin hyvin ole hallussa että viitsisin yrittää kirjoittaa pitkänä. Sitten aattelin, että voisin tyyliin käydä kirjoittaa joskun keväällä (kun koulu siis jo loppu) vielä lyhyen italian. En uskalla yrittää molempia samana päivänä kahdeksassa tunnissa D:

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Noinhan se sattuu olemaan? ;D Mun sosiaalinen elämä on kuihtunut kokonaan kun vaan istun sisällä lukemassa...

   Poista

Pidäthän kommenttisi asiallisina. ♥